click to enable zoom
Încărcare imobile...
Nu am găsit rezultate
mărește harta
Tip Hartă Roadmap Satellite Hybrid Terrain Locația mea Fullscreen
Căutare în site
Căutare în site
we found 0 results
Your search results

Strada Cuza Voda 102

Cod online: 402

Descriere

Biserica Sfânta Elena este o biserică romano-catolică de pe strada Cuza Vodă din București, construită în stil Art Deco în anii 1914-1915, inițial pentru comunitatea maghiară și sfințită de episcopul Raymund Netzhammer, de origine din ducatul Baden, Germania, la granița cu Elveția, care a ctitorit și catedrala greco-catolică din Strada Polonă. Precum aceasta, biserica Sfânta Elena este situată tot în adâncimea lotului, chiar dacă la aceasta, fiind de rit latin, nu s-a cerut. Arhitectul bisericii a fost Carol Cortobius (1874-1955), tot de origine germană, care a proiectat și biserica Sf. Anton de Padova, transformată ulterior, și a restaurat biserica Bărăția (Sfânta Maria), care este azi biserica pentru comunitatea maghiară și a cărei filială a fost și Sfânta Elena. Și biserica Sfânta Elena este loc de pelerinaj marian, dedicată Sfintei Fecioare din Fatima. Biserica Sfintei Fecioare din Fatima din Lisabona este unul dintre edificiile religioase Art Deco din lume, dar din perioada interbelică. Dănuț Doboș a scris monografii despre toate aceste biserici.

Biserica are o singură navă și este boltită. Ferestrele au vitralii prezentând sfinții maghiari. Pentru cor este un balcon cu parapet cu decorații Art Deco în partea din spate. Precum biserica Sf. Anton de Padova, a aceluiași arhitect, și această biserică are un turn central pe fațada principală. La Roma a fost consacrată o biserică tot pentru Sfânta Elena tot în 1916, dar în stil paleocreștin.

Adresă: Str. Cuza Vodă nr. 102, București
Country: Romania
Deschide locația în Google Maps
Property Id : 24094
Cod Online: 402
Adresă Locație: Strada Cuza Voda 102
Denumire Obiectiv: Biserica Sfânta Elena
Arhitect/Constructor: Carol Cortobius
Anul Construcției: 1914-15
Detaliile mele

Maria Bostenaru Dan

Am licența de la Universitatea din Karlsruhe, Germania (echivalentă cu master acum). După absolvirea în 1999 am continuat cercetarea la Karlsruhe și la Pavia, în Italia, în domeniul sistemelor de decizie pentru protejarea patrimoniului de început de secol al XXlea contra dezastrelor. În 2007 m-am reîntors în România după mai mult de o decadă peste hotare. În 2012 am obținut doctoratul la Universitatea de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu" integrând experiența italiană și în 2014-15 am avut o bursă postdoctorală la Roma în cadrul căreia am luat în considerare o temă deja atinsă de câteva ori: a femeilor arhitect din această perioadă.
bostenaru

Contacteaza-ma

Schedule a showing?

Review imobil

Trebuie să fii autentificat ca să poți posta un review

Compară imobile

Înapoi