click to enable zoom
Încărcare imobile...
Nu am găsit rezultate
mărește harta
Tip Hartă Roadmap Satellite Hybrid Terrain Locația mea Fullscreen Înapoi Înainte
Căutare în site
Căutare în site
we found 0 results
Your search results

Fotoreportaj: Imobil Prof. Chirițescu Arva

Posted by Vladescu Eliza on august 13, 2019
| 0

Arhitectura Deco Modernistă se definește în mijlocul anilor ’20, în cadrul Expoziției de Arte Decorative de la Paris. Inițiativa a luat naștere într-un cadru elitist, însă, cu timpul, multe pături sociale s-au identificat cu acest fenomen stilistic. Culorile puternice și clare, liniile simplificate și provocatoare îmbinate cu materiale moderne, au devenit repere ale acestui stil. Totuși, se păstrau elemente din arhitectura contemporană precum sticla, ceramica și fierul forjat.

Bucureștiul din perioada interbelică, fiind puternic influențat de cultura pariziană, a identificat în stilul Art Deco o manieră de a-și asuma progresul și de a îmbina dorința de maturizare arhitecturală a orașului cu un stil atrăgător, plăcut vizual.

Imobilul Prof. Chirițescu Arva, situat pe Strada Constantinescu Alexandru nr. 41, face parte din Parcelarea Domenii. Acest cartier proiectat inițial după regulile unui oraș-grădină, a fost integrat ulterior ca o suburbie-grădină, conform teoreticienilor din secolul al XX-lea. Numele acestei suprafațe de 7ha provine de la proprietarii loturilor – funcționari din cadrul Ministerului Agriculturii și Domeniilor. Astfel, ia naștere Parcul Domeniilor, o emblemă a curentului Art Deco românesc, care își păstrează până în zilele noastre un șarm interbelic optimist. Întrucât limbajul Art Deco nu era doar modernist, ci și strâns legat de curentele sociale, acesta evoluează și integrează cultura sofisticată a acelor vremuri. Fiind o epocă încununată de succesul celui mai modern mijloc de transport – avionul, străzile capătă numele unor aviatori români celebri: Mircea Zorileanu, Petre Crețu, Ioan Muntenescu, Ștefan Sănătescu, Gheorghe Stâlpeanu și Nicolae Drossu.

Construcția arhitectului Alexandru Zamphiropol face parte din zona protejată numărul 73, parcelarea Domenii. Fiind amplasat la intersecția străzilor Constantinescu Alexandru și Nicolae Drossu, imobilul se bucură de o estetică și un spațiu generos – își desfășoară volumul în forme rectangulare și curbe, marchează compozițional piațeta. Clădirea reprezintă un ansamblu de înălțime medie (parter și trei etaje), destinat locuirii. Întrucât înălțimea maximă la cornișă admisă în această zonă este de 10m, putem observa o retragere a ultimului nivel. În ceea ce privește fațada clădirii, se distinge cel mai semnificativ element deco – accentul vertical al casei scării.

Primul vertical, cel de câmp, se determină printr-un volum semi-cilindric luminat prin fante care subliniază orizontalitatea și care orientează fațada către stradă. Accentul vertical este susținut de fila ferestrelor-hublou, de paratrăsnet și catargul de steag, simboluri ale progresului și ale esteticii Art Deco. Cel de-al doilea accent vertical este definit de un profil ascuțit plasat la capătul clădirii din strada Căpitan Nicolae Drossu. Elementul central proeminent se finalizează cu un balcon cu o copertină semicirculară, de unde se poate observa întregul cartier.

Aparatul de intrare se remarcă printr-o retragere protejată de o copertină, iar la nivelul soclului se disting riflaje, o plăcuță cu semnătura arhitectului și datarea edificării. Întregul ansamblu urmărește silueta unui pachebot, cel de-al doilea mijloc de transport simbol al epocii moderniste. Se remarcă detalii nautice, ferestre-hublouri și catargul de steag. La exterior, un element suplimentar care susține tonul compoziției este gardul care urmărește același limbaj, fiind ușor de asemănat cu puntea unui pachebot. Ușa de la intrare și partea superioară a gardului sunt realizate din feronerie decorativă ce combină motive geometrice. Exteriorul este simplu, precis și clar, volumele fiind foarte ușor de interpretat. La interior, casa scării sau puțul de scară păstrează caracterul cabinelor vapoarelor transoceanice.

În concluzie, Cartierului Domenii, susținut de liniile aerodinamice ale clădirilor, ferestre-hublou, luminatoare, decroșuri și feronerii decorative, conține un bogat repertoriu de clădiri Art Deco. Imobilul Prof. Chirițescu Arva se înalță cu al său catarg de steag la răscruce de drumuri, și chiar dacă situația actuală a clădirii trage un semnal de alarmă asupra necesității de restaurare, aceasta continuă să inspire și să reprezinte incontestabil bogata arhitectură Deco Modernistă.

Acest articol reprezintă strict opinia autoarei, Butan Mădălina, exprimată în cadrul concursului de texte de arhitectură cu tema „București: Modernism Art Deco”, lansat în luna octombrie 2018 de Asociația Igloo Habitat și Arhitectură.

Sursă foto: Arhivă personală

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Compară imobile

Înapoi