click to enable zoom
Încărcare imobile...
Nu am găsit rezultate
mărește harta
Tip Hartă Roadmap Satellite Hybrid Terrain Locația mea Fullscreen Înapoi Înainte
Căutare în site
Căutare în site
we found 0 results
Your search results

Imobil istoric proiectat de Horia şi Ion Creangă, lăsat în voia sorţii

Posted by Vladescu Eliza on iulie 17, 2019
| 0

Silueta elegantă, dar şi impunătoare a blocului de locuinţe se înalţă pe bulevardul Schitu Măgureanu la nr. 19, în imediata vecinătate a Cişmigiului şi poartă numele Imobilul Cezar Pop şi Mihai Gheorghiu. Lângă uşa de intrare, pe o placă de marmură, lângă afişul de „Monument istoric”, este inscripţionat textul prin care se specifică realizatorii şi anul finalizării: Horia Creangă, Ion Creangă, arhitecţi, 1929.

Este un imobil istoric, emblematic pentru arhitectura Bucureştiului şi care marchează trecerea din perioada interbelică spre arhitectura modernă. De altfel, conform studiului întreprins de prof. Arh. Nicolae Lascu în anul 2006, este „primul imobil de locuinţe proiectat de Horia şi Ion Creangă, cu mijloace de expresie Art Deco de manieră clasicizantă”, iar prin simetria faţadei şi componentele artistice Art Deco este unic în opera lui Horia Creangă. Pe de altă parte, imobilul prezintă şi o valoare istorică însemnată, prin faptul că mulţi locatari au fost personalităţi marcante ale societăţii românești, printre care şi Iuliu Maniu.

Decoraţiile geometrice ale faţadei şi alte elemente specifice Art Deco – striaţii în tencuială, decorşeuri în zidărie, balcoanele – precum şi monumentalitatea, diferenţiază imobilul de clădirile din jur, dar se încadrează perfect în decorul urban.

Faţada este simetrică, verticalitatea ei este subliniată de bovindouri decorate pe verticală cu basoreliefuri din coloane stilizate, iar pe orizontală cu brâuri din tencuială. Foarte interesantă este şi rezolvarea părţii superioare cu elemente de construcţie ce separă artistic imobilul de celelalte vecinătăţi. Balcoanele sunt de două feluri: din zidărie şi din fier forjat vopsit verde şi purtând sigla arhitecţilor, ceea ce mai „îndulceşte” decoraţiile geometrice şi monumentalitatea clădirii.

Imobilul este compus din parter, 6 etaje şi mansardă, fiecare etaj având două apartamente elegante de câte 4 sau 5 camere (suprafeţe de circa 150 mp), deservite de scara principală de pe axul faţadei. În partea dinspre stradă sunt poziţionate camerele de zi, salonul, biroul şi dormitoarele, astfel încât toate acestea beneficiază de priveliştea minunată a parcului.

Materialele de construcţie şi finisaj sunt de cea mai bună calitate, între ele numărându-se: fierul forjat, metalul (balustrada scării şi balustradele balcoanelor), marmura (scara principală), uşi din lemn masiv de nuc, lambriuri, parchet de stejar, sticlă, mosaic, vitralii la ferestrele de pe casa scării decorate cu motive Art Deco.

Imobilul realizat de Horia şi Ion Creangă a cunoscut o perioadă de glorie, a supravieţuit naţionalizării comuniste şi cutremurelor din 1940 și 1977.  Cu structura de rezistenţă slăbită de cele două cutremure, Schitu Magureanu 19 a căpătat bulina roşie şi a fost trecut pe lista imobilelor de consolidat împotriva riscului seismic. În anul 2005 a fost declasat din categoria imobilelor de patrimoniu, iar apoi s-a primit autorizaţia de construcţie pentru consolidare, lucrările începând din 2010.

Prin Ordinul 2153/2012 s-a hotărât, pe bună dreptate, reclasarea imobilului pe Lista monumentelor istorice, grupă valorică B, ceea ce a dus la anularea autorizaţiei de construire precum şi la imposibilitatea recepţionării lucrărilor, mai ales că intervenţiile la scările din spate, astupate şi îmbrăcate în polistiren, contravin reclasificării. Blocul şi locatarii (proprietarii) au ajuns într-o situaţie imposibilă, în care apartamentele nu se pot vinde, cumpăra sau închiria și nici măcar nu pot fi locuite în mod oficial, iar în ciuda lucrărilor efectuate, finisajele de pe faţadă au început să se degradeze vizibil. Nu se întrevede nici o soluţie la orizont pentru această bijuterie Art Deco din patrimoniul Capitalei.

Acest articol reprezintă strict opinia autorului, Ion Diamandi, exprimată în cadrul concursului de texte de arhitectură cu tema „București: Modernism Art Deco”, lansat în luna octombrie 2018 de Asociația Igloo Habitat și Arhitectură.

Compară imobile

Înapoi